

# INDIAN SCHOOL AL WADI AL KABIR FIRST REHEARSAL EXAMINATION

# Class: XENGLISH LANGUAGE AND LITERATUREMax Marks: 80Date: 28/11/2023ANSWER KEYTime: 3 hours

# SECTION A - READING SKILLS (20 Marks)

## **1.Read the passage given below:**

## 10 marks

Note:

(i) The Reading Section focuses on testing a candidate's ability to comprehend.

(ii) Marks to be awarded only if the response reveals structure or semblance of coherent thought rather than a transcribed chunk/exact line/s from the passage in an attempt to pass off as a response.

1. Guidance

1 mark for correct answer No partial credit

#### Answer the following questions based on the passage above:

# (i) Why does the writer say that the mind is at ease when you hike? (1 mark)

(a) because hiking is an inexpensive activity.

(b) because it brings families together.

(c) because of the intolerable noise of traffic.

# (d) because the depressing daily routine is forgotten.

(ii) Complete the analogy by selecting the suitable word from the passage. (Para 2) aroma: cooking: fragrance: flowers (1 mark)

# (iii) Give one reason why it is a pleasure to hike in the mountains than in the plains. (1 mark)

(a) because observation is sharpened.

# (b) because of the excitement of climbing up and the adventure of coming down.

(c) because it is leisure to stand, to walk.

(d) because there are no worries.

# (iv) Infer two reasons for the following based on information in paragraph 2.

A contact is established between us and nature.

Hiking takes us near the beauties of nature. The sight of waterfalls, wild flowers, streams, trees and bushes is pleasing. A contact is established between us and nature. The sounds of nature like the murmur of a brook or the song of a bird, acquire a new meaning and significance for us.

# (v) Find a word from the passage which means 'a loud, confused noise, especially one caused by a large mass of people'. (1 mark)

(a) hawk

- (b) appetite
- (c) tumult

(d) grandeur

(2 marks)

<ul> <li>(vi) Hiking gives the brain, the rest it needs because</li> <li>(a) it is a short time activity.</li> <li>(b) it is one of the healthiest sports.</li> <li>(c) it makes us sleep peacefully.</li> <li>(d) it is an escape from our busy schedule.</li> </ul>	(1 mark)
(vii) List the examples of minute observations you make while on a hike. A snake casting its slough, a mouse peeping out of its hole, a squirrel leaping abore branches of a tree, a bird flying past us.	(2 marks) out on the
(viii) Complete the following with a phrase: The various sounds of nature acquire a new meaning and significance to us	(1 mark)
2. Read the passage carefully and answer the questions that follow: -	10
1 mark for correct answer No partial credit	
(i) The purpose of the study is	(1 mark)
<ul> <li>a) how to prevent road-kills</li> <li>b) to see who is more at risk on the roads</li> <li>c) how to plan better roads.</li> <li>d) to estimate the number of road accident victims</li> </ul>	
<ul> <li>(ii) The title of the study should be</li> <li>(a) Birds and Mammals survey</li> <li>(b) Road-kills</li> <li>(c) Road density in Europe</li> <li>(d) Need for conservation</li> </ul>	(1 mark)
(iii) What were the findings of the research team based in Lisbon? A research team based in Lisbon calculated road-kill rates for 423 bird species a species. They found that small animals with high population densities and wh early age were most likely to be killed on roads. Nocturnal mammals and bird plants and seeds were also shown to have higher death rates.	ich mature at an
(iv) Which of the following points clearly depicts the message of the given pa	aragraph? (1 mark)
(a) While planning roads we should see which species to protect.	
(b) We are doing a lot to protect those most at risk.	
(c) 50% of Europe is covered only with roads.	
(d) Small animals even with low population density are most at risk.	
(v) Which of the following given points is the correct statement?	(1 mark)
(a) More mammals than birds are killed on the roads.	
(b) Small animals generally keep away from roads.	_
(c) Number of road-kills depends upon the population density of small anim	als.
(d) Animals that come out only at night are saved.	
(vi) Study the following statements:	(1 mark)
(A) Roads have covered 50% of land in Europe.	
(B) Road traffic causes a great risk to wild life.	
ISWK/ENG/PRELIM-1/MARKING SCHEME	Page 2

(C) Some species can survive all kinds of traffic on roads.

(a) (A) is correct and (B) is false.

(b) (B) is correct and (C) is false.

(c) (C) is correct and (A) is false.

(d) Both (A) and (B) are false.

## (vii) According to International Union for Conservation of Nature, the most vulnerable animals classified as threatened were red-knobbed Coot, Balcan mole and Podolian mole. (2 marks)

(viii) Complete the analogy by selecting the suitable word from the passage. (Para 1) (1 mark) **exposed: endangered: notable:** significant

# SECTION B - WRITING & GRAMMAR (20 Marks)

**3.** Complete <u>ANY TEN</u> of twelve of the following tasks as directed: (1 x 10 = 10 marks)

Award 1 mark for any 10 questions attempted (1×10=10)

# No partial credit

(i) Fill in the blank by choosing the correct option:

Sujit always \_\_\_\_\_ the truth.

(a) speak (b) speaks (c) will speak (d) speak
---

(ii) Complete the given narrative, by filling in the blank with the correct option:

Simran \_\_\_\_\_ from fever since last Sunday.

(a) suffered (b) will suffer (c) suffer (d) has been suffering

(iii) Fill in the blank by choosing the correct option, to complete the text message below.

Let's meet another day since neither Kavi nor Samantha \_\_\_\_\_\_ free today as they have tennis practice.

(a) are (b) were (c) is (d) am

(iv) Read the conversation between a teacher and a student.

Complete the sentence by reporting the reply correctly:

Teacher: Would you like to take part in a debate competition?

Student: Yes, when is the competition?

The teacher asked whether the student would like to participate in a debate competition to which the student affirmed **and asked when the competition was.** 

(v) By the time we reach the school the bell\_\_\_

(a) will be ringing (b) will have rung (c) would have been ringing (d) would have rung

(vi) Identify the error in the given sentence and supply the correction:

The new machines are used to identify the differences among two types of grains.

Use the given format for your response:

Error	Correction
Among	between

(vii) Fill in the blank by choosing the correct option:

You should \_\_\_\_\_ your mother for your rude behaviour.

(a) apologise for (b) apologise at (c) apologise with (d) apologise to

(viii) Select the correct option to fill in the blank for the given sentence:

\_\_\_\_\_ you help me cross the road, young man?

(a) Will (b) May (c) Shall (d) Might

(ix) Complete the given narrative by filling in the blank with the correct option:

The students \_\_\_\_\_\_ to participate in the workshop, and submit a report at the end of the day to the English teacher.

(a) was asked (b) has been asked (c) will have asked (d) were asked

(x) Fill in the blank by choosing the correct option to complete the slogan.

----- ONLY WEAPON TO FIGHT INJUSTICE IS EDUCATION.

(a) A (b) AN (c) **THE** (d) THIS

(xi) Select the correct option to complete the narration of the dialogue between Anil and Sanjeev:

Anil: Where are you going?

Sanjeev: To the airport.

Anil: May I drop you there as I'm going in that direction?

Anil asked Sanjeev where he was going and offered to drop him as \_\_\_\_\_.

#### (d) he was going in that direction

(xii) Select the option that identifies the error and supplies the correction for the following line:

# **Error- are correction- is**

# Section B Creative writing skills 10 marks

#### LETTER WRITING

# Format – 1 Content -2 Organisation of ideas -1 Accuracy 1

#### Format

Sender's address, Date, Receiver's address, Subject and Salutation/ Salutation and Subject, Body of Letter, Complimentary close (largely accepted -Yours truly– editor & Yours sincerely- formal /business)

#### FORMAT – 1 mark

**NOTE -** full credit if all aspects included. Partial credit (½ mark) if one-two aspects are missing. No credit if more than two aspects are missing.

If there is no content in a letter, no marks are to be awarded for format.

**NOTE FOR GIVEN DESCRIPTORS---**Dedicated marks at a level are to be awarded only if **ALL** descriptors match. If one or more descriptors do not match, the marks are awarded at a level lower.

#### CONTENT – 2 marks

Value Points

The points given in the question paper are indicative. Accept any relevant point that the candidate writes to develop the given writing task.

2 marks

All points included

Well-developed with sustained clarity

1½ marks

Almost all points incorporated

Reasonably well-developed

1 mark

Some points incorporated

Fair attempt at developing ideas with some impact on clarity of response

1/2 mark

Most of the points of the given task not incorporated

Limited awareness of task development

## ORGANISATION OF IDEAS 1 mark

1 mark-- Consistent to frequent display of the listed parameters.

Highly effective style capable of conveying the ideas convincingly with appropriate layout of a formal letter viz. addresses, salutation, subscription, and ending

Carefully structured content with organised paragraphing presented cohesively.

Highly effective register (formal tone, tense, and vocabulary), relevant and appropriate sentences

for conveying the ideas precisely and effectively.

½ mark – Limited display of listed parameters.

Inconsistent style, expression sometimes awkward, layout barely accurate.

Poor sequencing of ideas; often sporadically clear and related to the given topic in an attempt to maintain a general overall cohesion. Displays disjointed portions, exhibiting a lack of coherence of ideas.

Range of vocabulary is limited but manages to convey, largely, the overall meaning and the purpose of the writing. Large portion of vocabulary copied from question.

## ACCURACY -1 mark

1 mark

Spelling, punctuation and grammar consistently/largely accurate, with occasional minor errors that do not impede communication.

½ mark

Spelling, punctuation and grammar display some errors spread across, causing minor impediments to the message communicated.

No credit

Frequent errors in spelling, punctuation and grammar, impeding communication

4A. You are Shivam / Shivani of C-12, Janakpuri, Indore. You wish to make a pilgrimage to Badrinath, Kedarnath and Haridwar with your family of six. Write a letter to R.K. Travels, enquiring about the schedule of their conducted tour by Deluxe buses to these places. Ask about the charges, boarding and lodging arrangements and the total time needed for the tour. (Word limit 100-120 words) (5 marks)

#### OR

4B. You are the In-charge of the Medical Section of Gyanodaya Public School, Nehru Vihar, Alwar. Your stock of medicines is about to finish. Write a letter to the Director of Fast relief Medicare, Delhi, ordering medical items like glucose, crocin, bandages, pain-healers, ointments, cold pack etc. Ask for discount on bulk order. Invent other necessary details. (100-120 words)

5A. A survey conducted about the use of Internet by the students shows that the students are using the Internet more than they did earlier. The graph depicts for what purposes the Internet is being used. Write an analytical paragraph drawing a comparison in 100-120 words. (5 marks)

#### ANALYTICAL PARAGRAPH WRITING

Content -2

**Organisation of ideas -2** 

Accuracy 1

NOTE FOR GIVEN DESCRIPTORS---Dedicated marks at a level are to be awarded only if ALL descriptors match. If one or more descriptors do not match, the marks are awarded at a

### CONTENT – 2 marks

#### 2 marks

- ✓ All points corresponding to the question are included (comparison / reason)
- ✓ Well-developed with sustained clarity

#### 1½ marks

- ✓ Almost all points corresponding to the question are incorporated
- ✓ Reasonably well-developed

### 1 mark

- ✓ Some points incorporated
- $\checkmark$  Fair attempt at developing ideas with some impact on clarity of response

#### ½ mark

- ✓ Most of the points of the given task not incorporated
- ✓ Limited awareness of task development

## **ORGANISATION OF IDEAS -2 marks**

### 2 marks

Highly effective style capable of conveying the ideas convincingly

Carefully structured content with an organised single paragraph, presented cohesively.

Highly effective register (formal tone and vocabulary), relevant and appropriate sentences for conveying the ideas precisely and effectively.

1 mark

Inconsistent style, expression sometimes awkward.

Sequencing of ideas is somewhat clear and related to the given topic attempting to maintain a general over all cohesion.

Range of vocabulary is limited but manages to convey the overall meaning and the purpose of the writing.

¹∕₂ mark

Expression unclear.

Poor sequencing of ideas but ideas related to the giventopic in a disjointed manner exhibiting a lack of coherence of ideas.

Very limited vocabulary or copying from the question.

# ACCURACY-1 mark

#### 1 mark

✓ Spelling, punctuation and grammar consistently/largely accurate, with occasional minor errors, that do not impede communication.

#### 1/2 mark

 $\checkmark$  Spelling, punctuation and grammar display some errors spread across, causing minor impediments to the message communicated.

### No credit

✓ Frequent errors in spelling, punctuation and grammar, impeding communication.

1 <sup>1</sup>/<sub>2</sub> marks

Frequent clarity of expression most of the times.

Ideas generally well sequenced and related to the given top is maintaining over all cohesion of ideas.

Range of vocabulary is mostly relevant and conveys the overall meaning and the purpose of the writing.

# OR

5B. The given pie chart represents the amount of money spent by a family on different items in a month. Write an analytical paragraph in about 100-120 words using the information given in the chart.

# **SECTION C - LITERATURE (40 Marks)**

# 6. Attempt <u>ANY ONE</u> of the two extracts.

## **Read the given extract and answer the questions that follow:** $(1 \times 5 = 5 \text{ marks})$

# No partial credit

(A) Value points

(i) The author mainly focuses on the physical appearance of the baker in the above extract.

Which of these lines from the extract justifies the above opinion? (1mark)

# (a) He, his family and his servants always looked happy and prosperous.

(ii) Select the option which best describes the relationship between the following statements from the extract. (1mark)

# (d) 2 supports the point made in 1

(iii) What do we learn about the financial condition of the bakers of Goa? Answer in 40 words. (2 marks)

Led a prosperous life/baking was a profitable profession-never starved- family and servants always looked happy and prosperous –their plump physique was an open testimony to this.

(iv) Even today, anyone who wears a half pant which reaches just below the knees invites the comment that he is dressed like a pader!

Which of the following best describes the author's tone in the above line. (1 mark)(b) playful

#### OR

**(B)** 

(i) Choose the option listing Ebright's qualities as depicted by the above extract. (1 mark)(I) persevering(II) visionary(iii) determined(iv) liberal(v) conceiteda) 1,2(b) 3,5(c) 1,3(d) 4,5

(ii) According to the dictionary, 'fair' as a noun, shows the following meanings. Choose the option that lists the meaning similar to the usage to that in the extract. (1 mark)
(b) A competitive exhibition showcasing products or ideas.

(iii) Choose the option that is true for the two statements given about the information in the extract. (1 mark)

Statement 1- Starling feeds on viceroys

Statement 2- starling does not eat seeds and insects.

(III) statement 1 is false and statement 2 cannot be clearly inferred from the extract.

(iv) What did Ebright learn from his failure at the Science fair? Answer in 40 words. (2 marks)

When Ebright could not win a prize at the science fair, he got a hint of what real science was. Ebright realized that the winners had tried to conduct real experiments. He, on the other hand, had simply made a neat display. He had shown slides of frog tissues under a microscope. He learnt that just by showing neat and clean simple slides won't make him win anything but the actual experiment that he will perform will help him win the prize at any fair.

# 7. Attempt <u>ANY ONE</u> of the two extracts.

**Read the given extract and answer the questions that follow:** (5 marks) (A) (i) Complete the sentence appropriately: -(1 mark)It is clear that Metaphor is the poetic device used for chimney for a nose' because the nose is compared to a chimney as it breathes out smoke like a chimney. (Clue: explain how metaphor applies here) (ii) What effect does the poet want to create by the simile 'mouth like a fireplace'? (a) **Emphasis** (b) compassion (d) patho (1 mark) (c) rhyme (iii) State whether the following statement is True or False based on the given extract: Custard's formidable appearance was a true reflection of his courage. FALSE (1 mark) ISWK/ENG/PRELIM-1/MARKING SCHEME Page 9 (iv) How would you describe Custard the Dragon? Answer in 40 words. (2 marks)

# Custard- big sharp teeth - spikes on top - scales underneath - mouth a fireplace - chimney for nose - daggers for toes

#### OR

(B) (i) One can find out that it is a leopard by the way it \_\_\_\_\_. (1 mark)

(a) leaps (b) eats (c) looks (d) roars

(ii) Complete the sentence appropriately:

It is clear that repetition is a poetic device used for 'lep and lep again' because **they want to show the repeated action of leaping / jumping** 

(Clue: explain how repetition is applied here.)	(1mark)
(iii) How will you recognize the leopard?	(2 marks)

The leopard is very agile and is always ready to pounce upon its prey. His hide is spotted all over with dark spots. If he sees you, he will pounce upon you. There will be no use of crying with pain. He will show no mercy and jump at you once again.

(iv) Complete the analogy with a word from the extract:	(1 mark)
alawa naila <b>hid</b> a akin	

claws: nails:hide: skin

8. Answer any FOUR	of the following in about 40-50 words each:	(4  x  3 = 12  marks)

**Content (2): Award 2 marks for complete answer** 

Award 1 mark for partial answer

Expression (1): 1 mark if answer organized effectively

Deduct 1/2 mark if there are more than 3 grammatical / spelling mistakes

No marks to be deducted for exceeding the word limit

a. Annie writes that it was fortunate that Mr. Keesing took the joke the right way. Why does she feel so?

Poem referred to the father swan who bit his three ducks because they quacked too much; allusion to Mr. Keesing - Poem written to turn the joke around on Mr.Keesing; metaphorically convey the value of talking- fortunate that Mr. Keesing got the joke, else, the disciplinary action could have been severe.

b. Why did the night after the rains turn sorrowful for Lencho?

His crops were fatally destroyed by hailstones-He had nothing to feed his family

c. The poet in the poem 'For Anne Gregory' conveys beauty as temporary. Explain with reference to the poem.

The poet tried to show that inner beauty is real beauty -Physical appearance is changeable hence unimportant -External beauty is superficial -Young men love her for her beautiful yellow hair and may not love her for what she is.

d. What compulsive habits had Mijbil developed?

Mijbil like children on their way to school must place their feet squarelyon the centre of each paving block or must touch the iron railing or lamp post/-Similarly Mijbil too tug to the wall of a primary school, jump on to it and gallop the full length of its 30 yards.

e. Why did Chubukov misunderstand the purpose of Lomov's visit?

Chubukov thought Lomov had come to borrow money. Had probably come to trouble him as he didn't reveal his purpose of coming. Lomov told that he came to ask for help.

9. Answer any <u>TWO</u> of the following in about 40-50 words each:  $(2 \times 3 = 6 \text{ marks})$ 

a. Describe Max as a secret agent.

Max was a secret agent and rival of Ausable- He was slender little less than tall-He appeared crafty-There was nothing menacing about him except his pistol.

b. Why did Hari Singh smile in his most appealing way towards the end of the story?

Hari Singh knew that Anil was aware of his act of theft – Anil didn't call the police– had forgiven Hari – so Hari Singh smiled.

c. What does Think-Tank infer on listening to the nursery rhyme, 'Hey diddle diddle ........'? The earthlings have reached a high level of civilization –they have taught their domesticated animals' musical culture and space techniques- their dogs have a sense of humour-they are about to launch an interplanetary attack.

**10.** Answer any <u>ONE</u> of the following in about 100-120 words each:  $(6 \times 1 = 6 \text{ marks})$ 

	LONG ANSWER TYPE QUESTIC	ONS
Marks to be awarded f	or any one correct answer 6	
Content 3	Expression 2	Accuracy 1
<b>Curriculum document-</b>	Questions on theme or plot involving i	interpretation,
extrapolation beyond t	he text and inference or character ske	etch.
Use the given descriptor	s to mark the LQs. For CONTENT and Exp	pression.
If the response does not	ustify all points of a level, the response i	s marked down.
<b>Descriptors for Content</b>	(with reference to value points) – 3 ma	arks
Sustained, clear, well-dev	veloped personal response to the task	
Well-developed and justi	fied arguments/evidence provided	

Largely, a reasonably well-developed personal response to the task Clear justification with arguments/evidence provided Fairly competent personal response to the task Justification with restricted arguments/evidence Limited awareness of the task Limited justification or relevant arguments/evidence

# Descriptors for Expression (Coherence and Cohesion) – 2 marks

Carefully structured content with a beginning, middle and end with highly relevant ideas presented cohesively.

Highly effective vocabulary usage, relevant and appropriate sentences for

Range of vocabulary suffices in large parts to convey the overall idea and meaning

Ideas sequenced fairly well and related to the given topic, sometimes maintaining cohesion of ideas.

Range of vocabulary is limited and conveys a basic idea of the overall meaning

Poor sequencing of ideas; though related to the given topic, expressed in a disjointed manner exhibiting a lack of coherence of ideas.

Very limited expected/ topical vocabulary as per question asked

# **Descriptors for accuracy – 1 mark**

Spelling, punctuation and grammar are almost always or mostly accurate with occasional minor errors which do not impede communication

Spelling, punctuation and grammar fairly accurate, with some minor errors that mildly impede communication

A lot of errors in spelling, punctuation and grammar that impede communication.

(a) Timely help and sympathy are a great help for those who are in grief. Gautama Buddha helped Kisa Gotami by his kind words and guidance in overcoming her grief. It is a big relief for grieving persons if support and care are extended to them. How are kindness and sympathy important in a peaceful and joyful life?

Kisa who lost her only son wanted him to be brought back to life -she went to Buddha -Find a way by which her dead son can become alive again -He advised her to get a handful of mustard seeds from the house where no one had died - unsuccessful -her realization that suffering is part of life -She learnt death is inevitable Suffering and hardships come in everyone's life -Kisa Gotami suffers because of her selfish desires and craving for her son-Gautam Buddha relieved her of her pain by his kindness- helped her achieve peace of mind through his words, love and guidance-kindness and sympathy help develop immediate connection and give validation to emotions

OR

(a) Valli was an extra-ordinary girl who had self-confidence and courage to realize her ambition by planning and drawing on her spirit of adventure. Discuss in reference to the chapter 'Madam Rides the Bus'.

**Extraordinary girl and self-confidence**: she was just eight years old when she travelled in the bus alone and completed the journey successfully

**Courage and planning:** Valli's earnest desire was to ride on a bus – she didn't let anything come in the way – planned meticulously –saved money for the fare – controlled her temptations to buy peppermints, toys and balloons-resolutely stifled a strong desire to ride on the merry go round- saved sixty paise- collected the information about the bus schedule and journey – escaped the eyes of the mother while going out of and coming into the house- coin- had to slip out of the house without her mother's knowledge when she took nap in the afternoon- she took one o' clock bus and experienced a bus ride

#### **11.** Answer any <u>ONE</u> of the following in about 100-120 words each: $(6 \times 1 = 6 \text{ marks})$

(a) Those who are satisfied with what they have are happy in life. Those who aspire more than what they can afford ruin their life. Matilda was one such person. If she were content with her life she would have led a happy life. Elaborate on the basis of the lesson 'The Necklace'

Money is responsible for not only bringing happiness but also misery – greed leads to destruction – essential to be satisfied with what one gets –Matilda was a young lady who always desired luxurious things -She was from an average family with limited resources Mrs. Loisel wanted lavish life –borrows necklace when gets an invitation for a party -lost the necklace - Loisels spent all their savings and 10 years to repay the loan taken to replace the lost necklace- pays heavily- she and her husband work day and night -live in poverty to repay -loses her charm -looks old and pale — all this because of her overambitious nature.

### OR

(b) Destiny had been cruel to Bholi yet she made a place for herself in a conservative society. Discuss.

Fell from the cot at a young age which made her a dull learner -She used to stammer -Suffered smallpox and had pock marks on her face - Ignored and neglected by her parents-Bholi got an opportunity to educate herself-teacher motivated her – got education and cured her stammering-education gave her the confidence to take stand against the social evil of dowry system -refused to marry the old grocer Bishamber Nath-empowered by education, she was confident to take care of her parents in their old age-decided to become a teacher in the same school where she studied.